Burn out & Stress

Heb ik een Burn out?

Een burn out is een toestand van overspannenheid. Meestal is dit het gevolg van een lange periode van emotionele overbelasting. Dat wat je te verduren hebt gehad duurde dus te lang, was te veel of te moeilijk.

Er werden bijvoorbeeld te hoge eisen aan je gesteld, waarbij je te weinig support hebt gehad. Dit hoeft niet per se vanuit de werkvloer te zijn. Een burn out kan ook vanuit de persoonlijke omgeving komen. Uiteraard spelen ook persoonlijkheidskenmerken een rol hierin.

Je voelt je “burned-out” of te wel “opgebrand”.  Je hebt geen energie meer om te werken.

Oorzaken van een burn out 

Er zijn vele oorzaken voor het krijgen van een burn out, waarbij sommige vanzelfsprekender zijn dan de andere. Zo kan iemand zowel thuis als op het werk overbelast raken, dubbele functies hebben (werkende moeders), te weinig ontspannen, of steeds de eigen grenzen over gaan.

Niet luisteren naar de signalen van het lichaam:
Het lichaam reageert hier dan ook op, maar meestal wordt hier niet naar geluisterd. Om deze situatie het hoofd te kunnen bieden, worden onbewust het lichaamsgevoel en emoties  weggedrukt. Ook genieten van fijne momenten lukt niet meer. En dan gebeurt er iets waardoor de emmer overloopt en je uitvalt.

Dan ga je naar de huisarts en wordt er geconstateerd dat je last hebt van fysieke, gedragsmatige en / of emotionele klachten. Al gauw volgt de diagnose “Burn out”. Soms wordt anti-depressiva voorgeschreven.

Verdere oorzaken van een burn out zijn:

 • Perfectionisme;
 • Moeilijk met verandering om kunnen gaan;
 • Uitstellers: te laat zijn en daardoor het overzicht verliezen;
 • Geen nee kunnen zeggen, omdat diegene aardig gevonden wil worden;
 • Te weinig tijd en geen pauzes nemen;
 • ADD / ADHD-ers (slechte time management en verminderde concentratie);
 • Verslaafd zijn aan het werk waarin iemand succesvol is.

 
behandeling burn out overspannen therapie burnout

Hypnose behandeling tegen burn out klachten

Met hypnotherapie gaan we op zoek naar de achterliggende oorzaken die ten grondslag liggen aan jouw burn out klachten. Dat kan variëren van jeugdtrauma’s, verkrampt vasthouden aan bepaalde patronen, controle willen hebben, en overtuigingen als:

 • “Ik ben niet goed genoeg” 
 • “Eerst anderen, dan ik.”
 • “Ik moet alles kunnen.”
 • “Ik mag niet zwak zijn.”

Door deze achterliggende oorzaken te buigen vermindert de stressbeleving. Ook krijg je inzichten in hoe je stress kunt voorkomen.  Zowel je lichaam als geest leren om te ontspannen, zodat de aanmaak van stresshormonen vermindert.

Hierdoor krijgt ook je immuunsysteem rust en kan het zich herstellen. Deze ontspanning wordt ook bevorderd door hypnotherapie.

Wil je werken aan je burn out en er weer sterk bovenop komen? Maak dan een afspraak via de onderstaande button:

Ja, ik wil van mijn burn out klachten af
 


Meer informatie over hypnotherapie en burn outs?

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Neem dan gerust contact op met de praktijk.