Weinig zelfvertrouwen/negatief zelfbeeld

Zelfvertrouwen is het vertrouwen in jezelf. Vind jij jezelf de moeite waard? Dan handel je daar ook naar. Daardoor heeft zelfvertrouwen ook invloed op hoe succesvol je bent in het leven.

De oorzaken van weinig zelfvertrouwen vinden we vaak terug in onze kindertijd. In deze periode hebben we vaak een gebrek ervaren in onze basisbehoeftes, zoals veiligheid, verbondenheid of waardering. Ook door andere – bekende en onbewuste – oorzaken kan je een verminderd gevoel van zelfvertrouwen ontwikkelen. Denk maar aan situaties waarin je afgekeurd werd. Hierdoor werd het plotseling belangrijk wat anderen van je vinden.

Het hebben van weinig zelfvertrouwen doet veel met je. Zo kan het zich uiten in: besluiteloosheid, onzekerheid (over uiterlijk, opleiding, intelligentie, afkomst, omgang met anderen et cetera), geen grenzen kunnen stellen, een negatief zelfbeeld ontwikkelen, gevoel hebben van falen (in hoeverre voldoe je aan de eisen van jezelf en anderen?).

De gevolgen hiervan zijn dat je erg veel met jezelf bezig bent. Je vergelijkt jezelf constant met de (ideale) persoon die je wilt zijn. Daarnaast ben je geneigd om bepaalde activiteiten te ontwijken. “Ik kan dat toch niet”, denk je bij jezelf. Of “Ik ben bang dat ik zal falen”. Mensen met weinig zelfvertrouwen hebben vaak ook sociale angsten. Zo durven ze niet te praten in het openbaar, durven ze geen mensen aan te spreken, of zelfs geen relaties aan te gaan.

Zelfverzekerder worden met hypnose

Alle negatieve overtuigingen die jij over jezelf hebt, worden opgeslagen in je onderbewustzijn. Dit is het gedeelte van het brein waar jij zelf geen directe invloed op hebt, maar waar een hypnotherapeut wel bij kan. Via hypnose gaan we dan op zoek naar jouw onverwerkte emoties en onderliggende overtuigingen. Deze vormen namelijk de oorzaak van het negatieve zelfbeeld. Vervolgens gaan we de negatieve overtuigingen omzetten naar positieve overtuigingen.

Naast het achterhalen van de oorzaak, kijken we ook naar toekomst. Hoe kun je je anders gedragen? Je leert het heft weer in eigen hand te nemen. JIJ staat aan het roer. Je laat je koers door niemand anders meer bepalen.

Werken aan je zelfvertrouwen en steviger in je schoenen staan?

Ik help je graag. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of maak een afspraak.