Weinig zelfvertrouwen

Weinig zelfvertrouwen / negatief zelfbeeld

Zelfvertrouwen is het vertrouwen in jezelf. Vind jij jezelf de moeite waard? Dan handel je daar ook naar. Daardoor heeft zelfvertrouwen ook invloed op hoe succesvol je bent in het leven.

Oorzaken weinig zelfvertrouwen

De oorzaken van weinig zelfvertrouwen vinden we vaak terug in onze kindertijd. In deze periode hebben we vaak een gebrek ervaren in onze basisbehoeftes, zoals veiligheid, verbondenheid of waardering.

Ook door andere – bekende en onbewuste – oorzaken kan je een verminderd gevoel van zelfvertrouwen ontwikkelen. Denk maar aan situaties waarin je afgekeurd werd. Hierdoor werd het plotseling belangrijk wat anderen van je vinden.

Hoe ben je onbewust over jezelf gaan denken? En hoe gedraag je je hiernaar?

Het hebben van weinig zelfvertrouwen doet veel met je. Zo kan het zich uiten in:

 • Besluiteloosheid;
 • Onzekerheid (over uiterlijk, opleiding, intelligentie, afkomst, omgang met anderen et cetera);
 • Geen grenzen kunnen stellen;
 • Een negatief zelfbeeld ontwikkelen;
 • Gevoel hebben van falen (in hoeverre voldoe je aan de eisen van jezelf en anderen?).

 
weinig zelfvertrouwen negatief zelfbeeld

Wat doet weinig zelfvertrouwen met je?

De gevolgen hiervan zijn dat je erg veel met jezelf bezig bent. Je vergelijkt jezelf constant met de (ideale) persoon die je wilt zijn. Daarnaast ben je geneigd om bepaalde activiteiten te ontwijken. “Ik kan dat toch niet“, denk je bij jezelf. Of “Ik ben bang dat ik zal falen“.

Mensen met weinig zelfvertrouwen hebben vaak ook sociale angsten. Zo durven ze niet te praten in het openbaar, durven ze geen mensen aan te spreken, of zelfs geen relaties aan te gaan. Ze voelen zich simpelweg niet goed genoeg.

Verdere gevolgen zijn:

 • Niet voor zichzelf op durven te komen;
 • Complimenten niet horen of aannemen;
 • Eetproblemen ontwikkelen;
 • Constant controle willen hebben;
 • Perfectie nastreven;
 • Boosheid en agressie (om je gebrek aan zelfvertrouwen te maskeren).

Zelfverzekerder worden met hypnose

Alle negatieve overtuigingen die jij over jezelf hebt, worden opgeslagen in je onderbewustzijn. Dit is het gedeelte van het brein waar jij zelf geen directe invloed op hebt, maar waar een hypnotherapeut wel bij kan.

Via hypnose gaan we dan op zoek naar jouw onverwerkte emoties en onderliggende overtuigingen. Deze vormen namelijk de oorzaak van het negatieve zelfbeeld. Vervolgens gaan we de negatieve overtuigingen omzetten naar positieve overtuigingen.

Ook kijken we naar de toekomst: ‘Hoe kun je je anders gedragen?’ Je leert het heft weer in eigen hand te nemen: JIJ staat aan het roer. Je laat je koers door niemand anders meer bepalen.
 
Wil je dus werken aan je zelfvertrouwen en steviger in je schoenen staan? Maak dan een afspraak via de onderstaande button. 

 
Ja, ik wil zelfverzekerder zijn!

 
Lees ook: Hoe je trauma’s kunt verwerken met hypnose >>


Meer informatie over de behandeling voor weinig zelfvertrouwen?

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Neem dan gerust contact op met de praktijk.