Trauma’s
Ieder mens maakt in zijn leven nare situaties mee. Hoe je deze situaties verwerkt is afhankelijk van de omstandigheden en je persoonlijkheid. Het liefst wil je een traumatische gebeurtenis op de juiste manier verwerken, zodat deze geen belemmeringen in je functioneren oplevert. Helaas gebeurt het vaak dat hier ergens een kink in de kabel gekomen is, waardoor je uiteindelijk flink tegen jezelf aanloopt.
Deze traumatische ervaring kan variëren van een auto-ongeluk tot een jeugdtrauma waarin je angst of machteloosheid voelde. Bij het niet verwerken hiervan kan het zijn dat je lichaam nog in de nare situatie aanwezig is. Er is lichamelijk namelijk nog geen seintje gegeven over dat de situatie afgelopen is. Of de manier waarop je met de gebeurtenis bent omgegaan blijkt toch niet succesvol te zijn.
Het ervaren van een trauma verschilt per persoon. Symptomen kunnen direct na het ervaren van een trauma opkomen, maar ook pas na weken, maanden of zelfs jaren. Daarnaast kun je symptomen ervaren die constant aanwezig zijn, of juist golfbewegingen van rust en intensiviteit.
Toch zijn er een aantal dezelfde symptomen die veel mensen ervaren, zoals het herbeleven het trauma in de vorm van flashbacks of nachtmerries. Dit kan leiden tot slaapproblemen, eenzaamheid, depressie en concentratiestoornissen. Ook kunnen negatieve gevoelens en gedragingen zich vormen. Denk aan het constant alert en waakzaam zijn, onrustig, snel uit het lood geslagen worden door bepaalde geluiden of bewegingen, woedeaanvallen, snel geïrriteerd zijn, hoofdpijn, duizeligheid, maagpijn, trillen, angsten en fobieën. Tot slot kan een trauma zich “nestelen” waardoor chronische pijn ontstaat, die medisch gezien niet traceerbaar is.
Traumabehandeling hypnotherapie
Aan de gebeurtenis zelf kan helaas niets veranderd worden, ook niet met hypnotherapie. Maar we kunnen wel aan de negatieve herbelevingen werken, zodat het nare gevoel verdwijnt.
Je werkt dus niet aan de herinnering zelf, maar aan de negatieve emotie die bij het trauma hoort.
Dit zorgt ervoor dat je weer een ‘normaal‘ leven kunt leiden, zonder pijnlijke associaties. Het doel is om jou weer te laten lachen, zodat je weer volop kunt genieten van het leven.
Vragen die tijdens de behandeling aan de orde komen:
- Wat zijn de triggers waar je op reageert?
- Waarom reageer je daar op?
- Hoe reageer je daarop?
- Welke gedachte/gevoel heb je bij deze trigger?
- Wat is jouw rol gedurende de traumatische ervaring?
Tijdens de behandeling wordt er, naast hypnose, ook gebruik gemaakt van IEMT (Integral Eye Movement Therapy). Dit is effectief bewezen methode voor traumaverwerking.