Prikkelbare Darm Syndroom

Wat is een prikkelbare darm?

Het prikkelbare darm syndroom is een verstoring in het maag-darm kanaal. Het is een veelvoorkomende chronische aandoening waar veel mensen last van hebben. Zowel jong als oud.

De darmklachten verschillen echter per persoon. Soms wisselt dit zelfs op dagelijks niveau.

Veelvoorkomende darmklachten van PDS zijn: 

 • buikpijn;
 • buikkrampen;
 • problemen met de ontlasting (minder dan 3x per week/meer dan 3x per dag – diarree/verstopping/ afwisselend diarree en verstopping);
 • gasvorming;
 • opgezette buik.

“Waarom heb ik last van het Prikkelbare Darm Syndroom?”

Als je een spastische darm hebt, vraag je je waarschijnlijk af waarom je deze klachten hebt.

Hier zijn verschillende oorzaken voor, zoals: een ontsteking of irritatie van de darmwand, een verstoring in de beweging van de darmen, een afwijkend gastransport, bepaalde voeding, of regelmatig maaltijden overslaan.

Naast de lichamelijke oorzaken zijn er ook psychische oorzaken die verantwoordelijk zijn voor PDS. Denk hierbij aan:

 • stress;
 • angst;
 • boosheid;
 • relatieproblemen;
 • weinig zelfvertrouwen;
 • grote gebeurtenissen of veranderingen in het leven;
 • perfectionisme met hoge verwachtingen van zichzelf en anderen
 • behoefte aan goedkeuring door anderen

Behandeling Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Een hypnotherapie behandeling tegen PDS is anders een reguliere behandeling.:

Bij een reguliere behandeling gaat de cliënt naar een diëtist(e). Deze adviseert dan een vezelrijk dieet, waarbij veel gedronken moet worden. Je krijgt geneesmiddelen voorgeschreven die de natuurlijke spierspanning verminderen of de motoriek van de darmen stimuleren. Vervolgens krijg je paracetamol tegen de pijn, en soms zelfs anti-depressiva.

In sommige gevallen is deze behandeling effectief. Het lichaam reageert goed op de medicatie en de klachten verminderen. Maar dit geldt niet voor iedereen. Meestal ligt de oorzaak van  PDS namelijk in je onderbewustzijn. Dit is de plek in je hersenen waar je zelf niet bij kunt, maar een hypnotiseur wél.

Spastische darm bestrijden via hypnose

De hypnotherapie behandeling tegen een spastische darm heeft 4 richtlijnen, namelijk ‘lichaam‘, ‘mentaal‘, ‘emotioneel‘, ‘gedrag‘. Om het prikkelbare darm syndroom te bestrijden gaan we ons focussen op alle vier gebieden:

 1. Lichaam: gericht op de lichamelijke elementen, zoals ontspanning, pijnvermindering en herstel van het lichaam. We richten ons daarnaast op een vermindering van de gevoeligheid en overprikkeling van de darmen.
 2. Mentaal: gefocust op de emotionele aspecten, zoals stressbeheersing, een verhoging van het zelfvertrouwen, en het stellen van haalbare doelen.
 3. Emotioneel:  hierbij gaan we dieper in op de mentale aspecten. Welke emoties zitten hierachter? Denk hierbij aan boosheid, angst, minderwaardigheidscomplex, passiviteit en negativiteit.
 4. Gedrag: gericht op het aanleren van positieve gedragingen die PDS kunnen voorkomen. Zo leer ik je zelfhypnose, hoe je omgaat met stress-situaties, zelfvertrouwen in de praktijk brengt, doelen realiseert en doorzet, controle krijgt over je omgeving, en hoe je de eigen lichaamsspanning beheerst.

Doordat de cliënt oefeningen mee krijgt is een actieve betrokkenheid van de cliënt van groot belang. Wanneer een cliënt zich actief inzet is de kans zeer groot dat de klachten (sterk) verminderen of zelfs verdwijnen.
 
Geen vervelende darmklachten meer en comfortabel genieten van je leven? Maak een afspraak via de onderstaande button:
 
Ja, ik wil van mijn darmklachten af
 


Meer informatie over de behandeling tegen PDS?

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Neem dan gerust contact op met de praktijk.