Verstoring in het maag-darm kanaal

Het prikkelbare darm syndroom is een verstoring in het maag-darm kanaal. Het is een veelvoorkomende chronische aandoening waar veel mensen last van hebben. Zowel jong als oud. De darmklachten verschillen echter per persoon. Soms wisselt dit zelfs op dagelijks niveau. Veelvoorkomende darmklachten van het prikkelbare darm syndroom zijn: buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting (minder dan 3x per week/meer dan 3x per dag – diarree/verstopping/ afwisselend diarree en verstopping), gasvorming of een opgezette buik.

Als je een spastische darm hebt, vraag je je waarschijnlijk af waarom je deze klachten hebt. Hier zijn verschillende oorzaken voor zoals: een ontsteking of irritatie van de darmwand, een verstoring in de beweging van de darmen, een afwijkend gastransport, bepaalde voeding, of regelmatig maaltijden overslaan.

Naast de lichamelijke oorzaken zijn er ook psychische oorzaken die verantwoordelijk zijn voor het syndroom. Denk hierbij aan: stress, angst, boosheid, relatieproblemen, weinig zelfvertrouwen, grote gebeurtenissen of veranderingen in het leven, perfectionisme met hoge verwachtingen van zichzelf en anderen of behoefte aan goedkeuring door anderen.

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) bestrijden via hypnose

Een hypnotherapie behandeling tegen PDS is anders een reguliere behandeling. De hypnotherapie behandeling tegen een spastische darm heeft 4 richtlijnen, namelijk ‘lichaam’, ‘mentaal’, ’emotioneel’, ‘gedrag’. Om het prikkelbare darm syndroom te bestrijden, focussen we ons op deze vier gebieden:

    1. Lichaam: gericht op de lichamelijke elementen, zoals ontspanning, pijnvermindering en herstel van het lichaam. We richten ons daarnaast op een vermindering van de gevoeligheid en overprikkeling van de darmen.
    2. Mentaal: gefocust op de emotionele aspecten, zoals stressbeheersing, een verhoging van het zelfvertrouwen, en het stellen van haalbare doelen.
    3. Emotioneel:  hierbij gaan we dieper in op de mentale aspecten. Welke emoties zitten hierachter? Denk hierbij aan boosheid, angst, minderwaardigheidscomplex, passiviteit en negativiteit.
    4. Gedrag: gericht op het aanleren van positieve gedragingen die PDS kunnen voorkomen. Zo leer ik je zelfhypnose, hoe je omgaat met stress-situaties, zelfvertrouwen in de praktijk brengt, doelen realiseert en doorzet, controle krijgt over je omgeving, en hoe je de eigen lichaamsspanning beheerst.

Doordat de cliënt oefeningen mee krijgt is een actieve betrokkenheid van de cliënt van groot belang. Wanneer een cliënt zich actief inzet is de kans zeer groot dat de klachten (sterk) verminderen of zelfs verdwijnen.

Geen vervelende darmklachten meer en comfortabel genieten van je leven?

 Maak een afspraak via de onderstaande button